sábado, maio 07, 2005

Cronica de Praga

Záchranáři skřípou zuby, silniční piráti si mnou ruce. Děravé zákony umožnily vytvořit džungli, v níž při troše šikovnosti a drzosti může modrý majáček používat každý.
Každou chvíli musí motorista v Praze uhýbat vozu s blikajícím majáčkem. Často přitom jen vyklízí cestu vychytralci, který jede na svačinu. "Po městě se pohybují některé sanitky soukromých firem, které používají majáky a sirény, přestože jim to zákon neumožňuje," stěžuje si ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz. V metropoli funguje přes dvacet firem, které zajišťují neakutní zdravotnické převozy. V jejich provozu je ale chaos, chybí jakýkoli řídící orgán. Zdravotnické firmy nerespektují vyhlášku, podle níž by měly použití majáků aspoň ohlásit operačnímu středisku pražské záchranné služby. Ta jako jediná jezdí k akutním případům, a může tedy používat majáky. Na modré majáky jezdí i veterinární pohotovost.
"U nás panuje názor, že by výstražná světla měly používat jen složky integrovaného záchranného systému, tedy my, hasiči a policie," řekla mluvčí záchranky Simona Cigánková. Také hasiči mají s falešný mi kolegy zkušenost. "Objevili jsme několik soukromníků, kteří si auto ze záhadných romantických důvodů vyzdobili jako hasičské. Tím se ale stali našimi pseudozaměstnanci a my je můžeme postihnout podle zákona o požární ochraně," řekl mluvčí hasičů Vít Pernica.
Majáky často protiprávně používají i bezpečnostní agentury. Ani si nedělají starost s jejich barvou a jezdí s oranžovým. Ty pouze varují před nebezpečím nebo překážkou v provozu. Používají ho například popelářské vozy nebo kolony s nadměrným nákladem.




Aquele abraco!

4 Comments:

Anonymous Anónimo said...

Depois dizem que não percebem alguns textos do meu blog!!!

12:44 da tarde  
Anonymous Anónimo said...

lol, tens toda a razão!

8:10 da tarde  
Anonymous Anónimo said...

Filipe, a tua prosa melhora a cada post. Belo naco de texto, muito bom, pá.

9:34 da tarde  
Anonymous Anónimo said...

E quê? Quando é que recebes o nobel?

4:59 da tarde  

Enviar um comentário

<< Home